- praktický návod
„Náš zákazník - náš pán.“ - Zaostalé heslo, díky němuž spousta lidí získala pocit, že jsou oprávněni chovat se jako anomální hovada.
Pokud Vás tento trend nestačil postihnout, přináším několik tipů „jak na to“ :
- Pokud je restaurace prázdná vyberte si místo nejvzdálenější od baru a sedněte si tak, aby Vás obsluha neměla šanci vidět, jestliže to současně bude jediný stůl, na němž můžete vidět špinavé nádobí, máte vyhráno.
- Pokud se hospoda zdá býti plná, vyhledejte obsluhu, té zásadně tykejte, a začněte jí klást dotazy hodící se k momentální situaci - např. je-li servírka zarovnána talíři, přichází vhod otázka: „Vaří se tu?“. V pizzerii chtějte guláš. Optejte se na košer jídlo. A dotazy ve stylu: „Máte tu záchod?“ či „Máte otevřeno?“ nikdy nejsou mimo bod.
- Na pozdrav zásadně odpovídejte: „Dám si!“ případně „Chci!“
- Zeptejte se, jaké pivo se točí, dozvíte-li se, že desítka Gambrinus a dvanáctka Plzeň vyžadujte jedenáctku Kozla, když se nesetkáte s pochopením, chtějte černé pivo, nebo točenou limonádu, ale nechlazenou, protože je zima a Vás škrábe v krku.
- Požádejte o jídelní lístek a objednejte si, aniž byste se do něho podívali, jestli nedostanete, co chcete, otevřete jídelníček a objednejte si ze seznamu alergenů korýše, protože to nikoho před vámi nenapadlo a je to fakt bžunda.
- Seznam alergenů je celkově zdrojem potěšení každého pingla, stejně jako alergici. A proto buďte alergik! Ptejte se na obsah každého jídla, protože jste pro lidstvo nepostradatelný a každý si to musí uvědomit.
- Upravte si pokrm z nabídky dle libosti. Např. setkáte-li se s klasickým konceptem - řízek a brambor chtějte salát nebo kaši. Protože tyto přílohy jistě mají, ale tají Vám to. Nezapomeňte obsluhu poučit, jak je snadné kaši a salát udělat.
- Když odejde skupina lidí, přesuňte se ke stolu po nich. Protože je nekompromisně lepší, obzvláště zbylo-li na něm nádobí a pobryndaný ubrus.
- Začněte mávat na obsluhu, a když se zaskládá špinavým nádobím, chtějte si objednat jídlo sebou, samozřejmě něco co Vám doporučí. Jasňačka španěla, ale polovičního, protože „proč by to jako nešlo?“
- Když se Vás pingl zeptá, zdali si dáte další pivo, reagujte: „Máte ještě?“ A nezapomeňte na vtip o Suchánkových, protože je stejně vtipný jako originální.
- Poté co všechno sníte a vypijete, řekněte, že to bylo vážně hnusný - teplý pivo, studený jídlo a gramáž 100% neseděla.
- Při placení nezapomeňte na hlášky: „Nemám peníze. Máte tam dost nádobí? To myslíš, že kradu? Mám stovku, tak se do toho zkus vejít.“ A vtípek: „Dvě stě patnáct prosím. Dvě stě, to je dobrý.“ určitě nepřestal být vtipný.
- Na stole nechte válet párátka, kterými jste se před tím dlouhou dobu šťoural v tlamě přímo u stolu a taky posmrkaný kapesníky a celé malebné prostředí doplňte žvýkačkou v talíři.
- Jestliže sebou vezmete Vaše nevychované ratolesti, vypusťte je v restauraci, aby zde mohly pobíhat, překážet obsluze a rozlévat všechno co rozlévat jde.